BURLESZK

1. A görkori

2016. augusztus 30. - Huszthy Ádám

Hat-hét éves kislány görkorcsolyázik a téren, gyakorlatlanul, kerülgeti a siető járókelőket és őt is kerülgetik a siető, bosszankodó járókelők.

Fiatal férfi, hajléktalan, csöves, menekült, nem, egyik sem, mégis valamiképpen elüt az áruház vásárlóközönségétől, nem ruházata, nem viselkedése, talán csak tekintete árulja el. A sport osztályon nézegeti elszántan a görkorcsolyákat, egyet-egyet kézbe vesz, megpörgeti a kerekeit, visszarakja a polcra, tovább lép. Egyszer csak az egyik görkorit dzsekije alá rejti, sietős léptekkel kifelé indul. Amint átlép a hangos csipogással tolvajt kiáltó kapun, biztonsági őrök fogják közre, az ellopott görkorcsolyát kisebb dulakodás árán sikerül visszaszerezniük, a tolvajt kilökik az utcára.

Később ugyanez a férfi más ruházatban, napszemüveget viselve, ám már izgatott viselkedésével is árulkodóan lép be az áruházba, a bejáratnál lévő biztonsági őr a telefon után nyúl. A férfi határozott léptekkel indul a sport osztály felé, ott rövid keresgélés után lekapja a polcról a vágyott korcsolyát és megpróbálja kabátja alá rejteni. Biztonsági őrök rohanják meg, földre teperik. A görcsösen szorított sporteszközt úgy kell kitépni kezéből. A kétségbe esetten küzdő embert lábánál fogva húzzák kifelé, a vonszolás közben többször kiszabadítja lábát rúgással. A raktárba érve kegyetlenül elverik.

A következő alkalommal az ismert férfi az ismert sport osztályon, az ismert biztonságiak között, kezében az ismert árucikkel, ezúttal földig érő kabátban, villogó szemmel, álszakállal. Az őrök sokatmondóan összenéznek, majd a férfit két karjánál megragadják és kihajítják az ablakon. A biztonsági alkalmazottak fújnak, zihálnak az intenzív testmozgás és annak következménye miatt, ruházatukat igazgatva, egymásra nem tekintve távoznak, az utolsó visszafordul, meglátja a földön a görkorcsolyát, odalép, megfogja és a kihajított után hajítja.

Hivatalos helyiség. Gyászba öltözött fiatal nő egyenként veszi át: igazolvány, tárca, borítójába tűzve apró fénykép egy apró gyerekről, egy álszakáll, valamint egy piros színű vadonatúj görkorcsolya.

Hat-hét éves kislány görkorcsolyázik a téren, gyakorlatlanul, kerülgeti a siető járókelőket és őt is kerülgetik a siető, bosszankodó járókelők.